NOU! Raport privind educația și alfabetizarea finaciară a adulților
Laboratorul de Solidaritate a prezentat ieri Raportul privind educația și alfabetizarea financiară a adulților cu nivel scăzut de educație în România – Rolul caselor de ajutor reciproc în cadrul Seminarului organizat de Uniunea Națională a CARS din România la care au participat peste 120 de reprezentanți ai unor case și uniuni județene.
Raportul în format complet este disponibil aici.
Mai multe fotografii de la eveniment, pe Facebook, aici.
FINCare – Alfabetizare financiară prin instituții financiare sociale
Uniunea Națională a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaților din România UNCARSR si Laboratorul de Solidaritate au demarat proiectul FINCare – Alfabetizare financiară prin instituții financiare sociale, un proiect pentru dezvoltarea capacității de educare financiară a caselor de ajutor reciproc din România.
România este puternic afectată de excluziunea financiară, lipsa educației financiare și supraîndatorare. La noi se înregistrează cel mai mic acces la servicii financiare din Uniunea Europeană – aproape 40% din cetățenii români neavând acces la servicii financiare, numai 60,8% din populația de 15 ani şi peste din România deținând un cont la o instituție financiară, față de media la nivelul zonei Euro de 94,8%. Accesul la servicii financiare este și mai redus în rândul populației cu nivel scăzut de educație de numai 34,4% şi în rândul populației rurale de numai 56,4%. Se remarcă însă creşterea galopantă, cu 50% în numai 3 ani, a accesului la instituții financiare în mediul rural. În același timp România este țara cu cea mai mare pondere a persoanelor care apelează la împrumuturi și cu cel mai scăzut nivel al educației financiare. Numai 22% din populația României este alfabetizată financiar comparative cu media în Uniunea Europeană de 52%.
Proiectul FinCARe va permite dezvoltarea programelor și materialelor de educație financiară ale caselor de ajutor reciproc și dezvoltarea competențelor lucrătorilor din sistem. Aceștia vor fi astfel mai bine echipați pentru a sprijini dezvoltării competențelor financiare ale membrilor cu precădere a celor defavorizați pornind de la experiența caselor de credit cooperatist din regiunea italiană Trento. De asemenea se va dezvolta guvernanța socială a CAR din România pornind de la experiența uniunilor de credit din Marea Britanie. În cadrul proiectului 18 formatori CAR se vor instrui în programe speciale în Marea Britanie și Italia în cursul anului 2018 și apoi vor împărtăși cunoștințele lor către alți 80 de colegi în două evenimente de multiplicare în România în cursul anului 2019,unul dedicate educației financiare și unul guvernanței casei de ajutor reciproc. Cercetătorii ALS vor realiza un studiu national privind situația educației financiare în rândul populației excluse social și vor dezvolta material de formare a formatorilor. Proiectul este finanțat de programul Erasmus al Uniunii Europene buget total 221,135 Euro din care UNCARSR 68,350 Euro și ALS 25,260 Euro.
Parteneri:
Uniunea Națională a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaților din România UNCARSR
The Co-operative Family Credit Union
http://www.co-operativecreditunion.coop
Liverpool John Moores University
Federazione Trentina della Cooperazione
http://www.cooperazionetrentina.it
Formazione Lavoro
http://www.formazione-lavoro.net
Mai multe detalii despre proiect aici: http://www.uncar.ro/Erasmus/Prezentare.aspx